woensdag 9 december 2015

hypotheekperikelen

Na ons vorige debacle van de woning die toch niet doorging, hebben we nu een andere woning gevonden. Weliswaar op nog geen 100 meter verwijderd van de andere woning, maar qua stijl heel anders.
Dit gaat om een redelijk nieuwe woning, bouwjaar 2000, compleet geïsoleerd, 2 badkamers en maar liefst 5!!! slaapkamers (en grote kamers ook nog eens) woonoppervlakte is zo'n 170 vierkante meter en daarbij voor Duitse begrippen nog een klein stukje grond erbij van zo'n 1100 vierkante meter.
En we zijn al voor een tweede keer gaan kijken !!! en hebben besloten dat dit de woning toch moet worden.
Helaas zitten er een aantal keerzijdes aan: deze woning is duurder dan de vorige woning en daarbij hebben we nu dus meer eigen kapitaal nodig, in totaal zal het gaan om zo'n 25 duizend euro wat we zelf bij moeten gaan leggen, waarschijnlijk wat minder, maar ik kan beter een hoger bedrag aanhouden dan een te laag bedrag nietwaar? Ons doel voor 2016 is dus alvast bekend, sparen, sparen en nog eens sparen.

De andere keerzijde is dat de woning op dit moment verhuurd word, aan een alleenstaande moeder met maar liefst 6 kinderen. En pas als wij de woning officieel gekocht hebben, wordt het huurcontract opgezegd, kunnen wij haar eruit zetten.
Aan de ene kant is dit wel goed, aangezien we het dit keer iets anders aanpakken, we zijn namelijk in gesprek met een Nederlandse bank, Nederlandse banken kunnen wat hypotheek betreft toch iets meer voor ons betekenen. Nu is het nog zo dat de bank max 103% van de waarde van de woning financieren, vanaf volgend jaar is dat 102%. Dus de tijd die deze dame nodig heeft, geeft ons tijd om extra geld bijeen te schrapen...

Omdat we toch  geld moeten gaan schrapen helaas geen rijke ouders die ons financieel kunnen steunen, want dood  hebben we de kinderopvangtoeslag van de belastingdienst aangevraagd, we hebben er tenslotte recht op. We maken wel gebruik van flexopvang, waardoor we de ene maand maar 1 uur BSO afnemen en de ander maand 30 uur, het nadeel is dan dat als de rekening komt van de BSO we elke maand de afgenomen uren door moeten gaan geven (en deze natuurlijk ook weer een verwerkingstijd heeft van ongeveer 5 weken... zucht...) Voorlopig krijgen we over het gehele jaar 2016 wel 132 hele euro's !!!. Ik hoop dat als ik de uren van november heb doorgegeven het bedrag toch iets omhoog gaat, want die 132 euro is op basis van 3 uur opvang per maand en in de maand november hebben we 30 uur afgenomen. 

Elke euro is er een nietwaar?

8 opmerkingen:

  1. Ik zou eerst heel goed laten uitzoeken (misschien hebben jullie dat al gedaan) hoe dat in Duitsland gaat met de huurder. Een nichtje van ons heeft in een soortgelijke situatie gezeten (maar dan als huurder) en die woont na 1 1/2 jaar nog steeds in haar flat, die verkocht is. Misschien gaat het in Duitsland wel veel makkelijker.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  2. voor de kinderopvangtoeslag.. ik en gastouder met nu 4 opvangkindjes, komen allemaal flex.. dus hetzelfde als wat jullie afnemen.. zij geven 1x een schatting door, eventueel een wijziging ergens in het jaar als de uren wel heel erg afwijken van de schatting.. maar ze geven niet elke maand de veranderingen door.. als je de ene maand 1 de andere maand 30 afneemt, zou ik een schatting geven van 10 a 15 uur, zodat het onder de streep gewoon uitkomt met het werkelijke aantal uren en evt in nov/dec nog eens goed kijken naar de doorgegeven uren en de werkelijk afgenomen uren ?? elke maand doorgeven is ook geen doen lijkt me.. ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Qua werk valt het wel mee, het kost ongeveer 5 minuutjes de tijd, helaas duurt het wel ongeveer 5 weken voordat het is aangepast. Wettelijk gezien ben je zelfs verplicht om binnen 4 weken na verandering de wijziging door te geven, dus dat doen we dan maar keurig want ik ben als de dood om terug te moeten betalen en eventueel ook een boete vanwege het niet goed doorgeven

      Verwijderen
    2. weet niet hoe dat zit met flexopvang.. geen idee of werkelijk afgenomen uren tegenover opgegeven uren echt wijzigingen zijn? bij wijzigingen denk ik eerder aan wel of geen baan, andere baan, salarisverhoging en dus echt ander inkomen etc.. ik ga ook niet elke maand mijn verwachte inkomen aanpassen... weet uberhaupt mn inkomen pas op mn laatste werkdag van het jaar, 24 dec dit jaar.. :S

      Verwijderen
  3. Hopelijk wordt dit wat! Maar bestaat dan ook niet de kans dat het huis in 2016 onder jullie neus aan een ander verkocht wordt? Of zijn daar weer afspraken over te maken? Eigen kapitaal is in ieder geval nooit weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hoi, misschien kun je ook interessante info vinden op de volgende site : www.verhuisde.de
    hier kun je zoeken en of vragen stellen aan andere mensen die in Duitsland wonen.
    doejevoordeel er mee , succes, groet Nicol.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. oef! Ik denk dat ik eerst heel goed ging uitzoeken hoe het zit met huurders. kunnen die er wel gewoon uit? stel je voor dat zij er nog zitten als jij je hus al uit moet....

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo...

    lees al een tijdje stil mee, maar nu voel ik toch geroepen om als Nederlander die lang in Duitsland woont te schrijven...

    Verhuis.de noemde Nicol.. Staat inderdaad een boel informatie op, maar vertrouw er niet blindelings op. Veel is niet onderbouwd,en tussen recht hebben en recht krijgen zit een heel verschil in het Duitse civielrechtssysteem. Daarnaast is de eigenaar van de Site een Nederlandse makelaar die naar Duitse begrippen de huizen te duur verkoopt aan Nederlanders.

    Verder staat het huis goedkoop te koop, dat vanwege de huurders die er in zitten. Verkoop van een huis breekt in Duitsland geen huurcontract!!!! Jullie zullen dus rekening moeten houden met het risiko dat jullie de huurders eerst de huur op moeten zeggen, dan waarschijnlijk een rechtzaak moeten voeren om de huurders er uit te krijgen, en als klap op de vuurpijl mogen jullie ondanks het feit dat jullie een gerechtelijke titel hebben ook de kosten voor een ontruiming betalen cq voorschieten. Naar mijn smaak stelt jullie Makelaar het te makkelijk voor. Ik ken een goede adviseur, laat even weten of hij contact mag opnemen. Ik wil niemand afkraken of zwart maken, maar jullie alleen waarschuwen! Groeten, Onno

    BeantwoordenVerwijderen

Fijne dagen

Wij wensen jullie fijne feestdagen. Geniet, en wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven.