maandag 27 februari 2017

Ons spaarplan voor 2017

Ons doel was om dit jaar onze buffer aan te vullen tot een leuk bedrag en dit jaar te sparen voor een andere auto.
Helaas kwam er een kleine kink in de kabel en hebben we iets vroeger dan gepland een nieuwe auto en geen buffer ;)
Ons algemeen doel is om sowieso een buffer te hebben van 10000 euro, mocht er iets gebeuren, dan zouden we daar  6 maanden mee vooruit kunnen, mochten we opeens beide onze baan kwijtraken en maanden zonder inkomsten zitten.
Alles wat we boven dit buffer komen gebruiken we voor onze extra spaardoelen, vakantie, uitstapjes, woning verbeteringen etc.

Even voor alle duidelijkheid,  bij de koop van onze woning afgelopen augustus hebben we alle meubels nieuw gekocht en hoeven we de aankomende jaren echt nog niet te vervangen. Daarnaast hebben de verkopers, voordat ze de woning te koop hebben gezet, een nieuwe badkamer laten plaatsen, alles gestuct,  geverfd en nieuwe vloeren laten leggen, dus de woning is naar onze mening netjes en af. En we verwachten binnen nu en een aantal jaren verder geen onderhoud. We hebben zelf na de koop een nieuw dak laten plaatsen, deze kosten hebben we ook al niet meer en onze woning is volledig voorzien van 3dubbel glas en kunstof kozijnen. Dus volledig onderhoudsarm.

Wat er nog wel op ons verlanglijstje staat voor de langere termijn zijn:
  • Een nieuwe keuken, onze huidige keuken is 30 jaar oud (het is de keuken die de eerste eigenaren hebben geplaatst bij de bouw van de woning, met de tijd is er wel nieuwe elektrische apparatuur geplaatst) . Hij werkt verder nog prima, is functioneel. Het is alleen niet onze smaak. De noodzaak is er nog niet om een andere keuken te nemen.
  • De Tuin, onze tuin is niet zo groot en er zijn wat dingetjes niet helemaal naar onze smaak. We zullen al best wel veel met hand kracht kunnen doen, zonder dat er geld aan te pas hoeft te komen. Dit is een punt van aanpak voor aankomende lente/zomer.
  • Wij slapen aan de achterkant van de woning en achter onze woning loopt een vrij drukke doorgaande weg. In de huiskamer en aan de voorkant hoor je niks, maar als je smorgens vroeg in bed ligt met de ramen open dat hoor je de auto's wel duidelijk. Er staan wel wat bomen voor en die houden in de zomer flink wat geluid tegen, maar in de winter hoor je het wel. Vandaar dat een hele grote wens is om rolluiken te plaatsen in de slaapkamers. Deze houden wat geluid tegen en aangezien man in ploegendienst werkt en ook overdag moet slapen na zijn nachtdienst is het ook voor de lichtinval erg prettig. We hebben nog geen idee wat de kosten daarvan zullen zijn en gaan hier binnenkort maar eens mee aan de slag. 
  • Energiebesparingen,  We hebben dakisolatie, muurisolatie, 3dubbel glas, kunstof kozijnen en een houtkachel. We zouden graag nog vloerisolatie willen en zonnepanelen.  Ook dit is een wens voor de langere termijn.
We hebben een hypotheek van 145000 euro. We lossen maandelijks al af ivm onze annuiteitenhypotheek. Maar het zou erg fijn zijn als we jaarlijks toch 5000 euro extra zouden kunnen aflossen.  We verwachten niet dat we dit jaar daar al mee kunnen beginnen, aangezien we eerst de buffer weer aan willen vullen.

Onze concrete doelen (op volgorde)
  1. 10000 euro buffer
  2. Potje van 5000 euro woning verbetering 
  3. Per jaar 5000 extra aflossen
  4. Potje voor reizen en auto
Deel 1, de buffer van 10000 euro willen we dit jaar nog gaan volbrengen.

En dit is voor ons wel heel erg ambitieus,  want er staat echt 0 euro op onze spaarrekening en we hebben het spaargeld van de maand februari ook bij moeten leggen voor de koop van onze auto.......

Morgen zal ik jullie onze manieren vertellen hoe we ons doel voor dit jaar gaan realiseren .

Fijne dagen

Wij wensen jullie fijne feestdagen. Geniet, en wees dankbaar voor de kleine dingen in het leven.